Om förhållanden mellan smärtstillande (opioider), ångest och depression

Det är föga förvånande att ångest- och depressionstillstånd samt smärtproblematik ofta samvarierar. Det är vidare troligt att ”interaktionseffekter” uppstår mellan dessa tillstånd. En individ som lider av depression och ångest upplever troligen fysiska smärtor som mer besvärande än en individ som i övrigt mår bra. Ångest och depression kan också göra det svårare att bedöma styrkan i egna smärtor.

I en färsk studie från USA publicerad i Journal of the American Board of Family Medicine, finner man att mer än hälften av alla recept på smärtstillande (opioider) går till individer som har ångest- och depressionstillstånd. Detta bör väcka viss oro då både ångest- och depressionstillstånd samt utskrift av potent smärtstillande medicin blir allt mer vanligt förekommande. Om de psykiatriska tillstånden inte behandlas, medan utskriften av smärstillande blir samtidigt blir mer frekvent kan en negativ spiral uppstå. I studien fann man att det var mer än tre gånger mer sannolikt att en individ med ångest och depression hade recept på opioider (18,7%) än individer utan dessa diagnoser (5%).

(Källa: http://nymag.com/scienceofus/2017/06/half-of-opioid-prescriptions-go-to-those-with-mood-disorders.html?mc_cid=3cd7a46f53&mc_eid=0eb4aae38e)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s