Kan vem som helst bli terapeut?

Här kommer ännu ett inlägg på temat psykoterapiforskning. Jag har berört detta många gånger tidigare och du kan läsa mer, om du vill, under kategorin ”Psykologisk behandling”. Vad som gör detta tema speciellt intressant är att vi i dagsläget inte riktigt vet exakt VAD som ger psykoterapin dess effekt. Jag refererar i detta inlägg till en intervju från 2012 med forskaren Bruce Wampold.

Wampold menar att det står klart att effekten av psykologisk behandling till stor grad vilar på relationen mellan patient och behandlare. Emellertid är det inte så att enbart relationen är tillräcklig för att bidra med effekt – även metod och målsättning behöver ”interagera” med relationsfaktorn. Vilken metod detta handlar om spelar mindre roll, givet att metoden är respektfullt formulerad, trovärdig och relevant för både patient och behandlare. Även sammanhanget i vilket metoden ges i har effekt för utfallet. Detta kan handla om aspekter som om hur långvarig terapin är (om antalet sessioner är satt på förhand), i vilken grad behandlaren är genuint nyfiken och motiverad för sitt arbete, lokaler, stressnivå på mottagningen o.s.v. Om patienten redan innan behandlingen startar har en sviktande tillit till ”systemet” kan detta få negativ verkan på behandlingen som helhet.

Vidare verkar det som om olika patienter passar i olika hög grad olika metoder. Det viktiga här handlar om patientes förväntningar på en eventuell effekt, d.v.s. en form av placebo. Det är välkänt att många ”droppar ur” (cirka 50%) psykologisk behandling och detta kan handla om att metoden inte helt appelerar till individen.

Olika terapeuter passar också olika bra för jobbet som terapeut. Här menar Wampold att vissa individer helt enkelt har bättre förutsättningar för att fungera som terapeuter och att det kan vara svårt att ”utbilda” förmågor som empati, intresse och engagemang.

Terapeuter är ofta allt för metodfokuserade menar Wampold. Detta kan handla om ett slags bakomliggande medicinskt perspektiv på behandling där man ser på terapin som ett ”piller” som ges patienten. Undersökningar visar vidare att patienter själva värdesätter faktorer som tillit, förståelse och engagemang framför metod.

Wampold är kritisk till den trenden kring klientstyrning som sveper över psykoterapifältet. Enligt Wampold bör terapeuten erbjuda lösningar utifrån en expertposition, med kunskaper kring psykiskt lidande och metoder, även om detta ju givetvis sker i samarbete med patienten i praktiken.

Psykoterapiforskningen verkar indikera att terapeuter som ständigt försöker förbättra sig får bättre resultat än övriga terapeuter. Här handlar det om att försöka lära av misstag och vara intresserad i den feedback som patienten ger explicit och implicit. En sex veckors introduktionskurs i en viss metod är alltså långt från tillräckligt för att säkerställa effekt i sig självt.

(Källa: http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=163490&a=3)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s