Tobaksrökning ”inkörsport” till tyngre droger?

Många av oss som växte upp under 80- och 90-talet kommer säkert ihåg ”Våga-dagen” under högstadiet, d.v.s. en informationsdag med grupparbeten och undervisning med utgångspunkt i nolltolerans gentemot droger och våld. ”Våga” var baserad på det amerikanska ”DARE”-programmet som utvecklades i Los Angeles under tidiga 80-talet, med syfte att motverka drogmissbruk och gängkriminalitet. En annan kampanj som blev uppmärksammad under samma period var Nancy Reagans ”Just say no”.

Jag minns att Våga-dagen fungerade som en form av skrämselpropaganda. Det är väl minst sagt tveksamt hur effektivt ett sådant upplägg är när det gäller att motverka missbruk och beroende. Kanske kan det också vara så att effekten blir paradoxal, d.v.s. att det skapar mer nyfikenhet och ”fokus” runt narktoika? De som blir skrämda av informationen kanske inte heller var i riskzonen för att utveckla missbruk? Något som blev nämnt under Våga-dagen var att det bara räcker med några få gångers rökning av cannabis för att sedan vara helt fast i ett beroende. Har också för mig att cannabis blev beskrivet som en ”inkörsport” till tyngre droger.

Ny forskning från Sahlgrenska akadmin visar att tobaksrökning kan fungera som en inkörsport till andra droger. Studien som är baserad på nikotinabstinenta råttor visar att dessa blev betydligt mer orädda och benägna att ta större risker, jämfört med sina tobaksfria jämlikar. Studien pågick under sju månader och effekten verkade bara bli starkare med tiden. Råttorna fick nikotin under tre veckor efter uppstart av studien. Effekten verkar vara relaterad till signalsubstansen GABA i hjärnan som har en generellt dämpande verkan på nervsystemet. Bland de råttor som exponerats för nikotin såg man en minskad effekt av GABA. Detta skulle också kunna medföra att centralstimulerande droger således får en starkare effekt på dessa individer, också efter att indviden slutat använda nikotin.

(Källa: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/rokning-kan-ge-okat-riskbeteende)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s