Alkohol och cancer – samband också vid låg eller måttlig konsumtion

Professor Sven Andreasson (KI) och dr Frida Dangardt (GU) presenterade färska forskningsfynd på temat alkohol och cancer på DN debatt i förra veckan. Här kommer en kort uppsummering av några viktiga poänger:

  • Dödsfall på grund av cancer utlöst av alkoholkonsumtion har ökat med 7,3% på 15 år.
  • 30% av dessa dödsfall orsakas av låg eller måttlig konsumtion – således finns ingen ”riskfri” konsumtion. Ju högre alkoholkonsumtion desto högre risk för att utveckla cancer.
  • Mellan 800-1000 svenskar dör varje år på grund av alkoholrelaterad cancer.
  • Mer än 10% av alla dödsfall i bröstcancer orsakas av alkohol (för män är tjock/ändtarmscancer och prostatacancer vanligast).
  • När alkohol bryts ner i magsäcken bildas den giftiga ”biprodukten” acetaldehyd vilket kan bidra till mutationer i DNA. Andra mekanismer kan handla om att alkohol befrämjar tillväxten av redan existerande tumörer. Också leverns förmåga att hantera ”toxiska” ämnen i kroppen försämras på grund av alkoholbruk.
  • För att förebygga cancer bör man helst avstå helt från alkohol.

(Källa: http://www.dn.se/debatt/1-000-svenskar-dor-varje-ar-i-cancer-orsakad-av-alkohol/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s