Missbruk av khat

Bladväxten khat innehåller den centralastimulerande substansen katinon och är narkotikaklassad i Sverige. Bruk av khat är dock legalt i många afrikanska länder, t.ex. i Etiopien där bruket av khat är så pass omfattande att cirka 25% av unga individer någon gång använt det, och cirka 8% under den senaste månaden. På senare år har användande av khat spridit sig till Europa och USA, vilket ganska nyligen medfört narkotikaklassificering i många västländer.

Khat intas genom att tugga på växtens blad. Effekten påminner om amfetminets, d.v.s. ger en dosrelaterad dopaminerg effekt. Ett intag (tuggande) av växten kan pågå i flera timmar per gång. Effekten stiger då långsamt och når en peak efter cirka 2 timmar.

Khat är troligtvist beroendeframkallande, men visar inte samma potens som andra centralstimulerande droger eller som vid direkt intag av katninon (inkluderat syntentisk sådan). Toleransutvecklingen sker sällan då mängden khat som intas via tuggande begränsar mängden katinon. Abstinenser förekommer men är ofta milda och kan handla om mardrömmar, nedstämdhet, hypotension och yrsel (drowsiness). Tvångsmässighet runt att införskaffa khat och ”säkra” tillgången har också rapporterats. Dessa fynd indikerar att khatmissbruk sannolikt kan diagnostiseras på samma sätt som när det gäller andra droger.

(Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27061394)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s