Vad är placebo?

Inom medicinsk behandling definieras placebo som en gynnsam behandlingseffekt som uppstår utan någon direkt fysiologisk påverkan. Placeboeffekten är synnerligen väldokumenterad men det är först på senare år som mer omfattande studier riktats mot hur vi kan förstå den.

När vi tittar närmare på fenomenet placebo framstår det som mångfacetterat. Dels baserar sig placeboeffekten på våra förväntningar, d.v.s. att om vi tror att en viss behandling kommer vara hjälpsam kommer en viss del av (eller hela) effekten vara beroende av denna förväntan. Styrkan i denna förväntanseffekt är i sin tur relaterat till individens tilltro till metoden, individens subjektiva upplevelse av behandlingen och betingningseffekter. Om en individ först upplevt någon slags positiv effekt kan en association uppstå där individen förväntar vidare positiva effekter, vilket i sin tur medför ytterligare förväntanseffekt och så vidare. Placeboeffekten är också relaterad till det bemötande individen får under sin behandling. Ju mer empatiskt bemötande desto starkare blir placeboeffekten. Placeboeffekten får flera mätbara effekter, t.ex. när det gäller frisättning av signalsubstanser som dopamin, förbättrat stämningsläge vid depression eller frisättning av kroppsegna opiater. Placeboeffekten är så stark att även om en individ informeras om att en behandling baserar sig på placebo uppstår positiv behandlingseffekt.

Hur fungerar placebo inom ramen för psykologisk behandling? Metanalyser över psykoterapi har visat på en stark generell effektstorlek på cirka 0,8 (mer på detta temat finns här: https://mpsykologi.wordpress.com/2016/08/23/psykologisk-behandling-hur-effektivt-ar-det-effektstorlek-nnt-roi/). När psykologisk behandling jämförs med placebo finner man att placebogruppen uppnår cirka hälften av denna effekt. Placebobehandling har då handlat om stödsamtal, d.v.s. samtal utan en uttalad metod, lös struktur, frånvaro av ett definierat behandlingsmål men likafullt med ett empatisk, professionellt och lyssnande bemötande.

(Källa: http://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/putting-the-placebo-effect-to-work; http://spf.inse.com/spf/textarkiv.nsf/UNID/273031E39879774CC12571D9006BB279/$File/0610_psykologi_och_placebo.pdf)

Annonser

En reaktion på ”Vad är placebo?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s