Träningsmissbruk eller träningsberoende – finns det?

I dagsläget finns ingen psykiatrisk diagnos över träningsmissbruk eller träningsberoende. Av och till höjs emellertid röster för att detta bör klassificeras som ett sådant tillstånd. Man brukar då peka på att träning, precis som vid drogbruk, kan medföra höjda nivåer av dopamin och endorfin i nervsystemet (t.ex. så kallat ”runner´s high”). Att det handlar om helt olika halter är man inte alltid lika tydlig med. Andra argument brukar handla om att träningsmissbruk, precis som alkohol eller drogmissbruk, kan medföra psykiska och/eller fysiska skadeverkningar, toleransutveckling, ”abstinenser” när träning uteblir, förlust av andra intressen än träning och så vidare.

Det kan finnas risker med att gå för långt i att sjukliggöra beteenden som är vanligt förekommande. Att klassificera vanor och ovanor som psykiatriska diagnoser kan maskera underliggande problem, t.ex. i form av ADHD, tvångsmässighet, ätstörning eller bipoläritet. Dessutom påverkas vi i våra självbilder, som samhälsvarelser, av forbigående trender, t.ex. när det gäller hälsa. Här kan ibland en mer sociologisk analys således vara mer befogad än en psykologisk eller psykiatrisk. Om vi börjar att diagnostisera allt fler vanor och ovanor som beroenden kan listan göras lång över sådana potentiella tillstånd, t.ex. när det gäller shopping, mat, sex, gaming (Pokemon Go!) o.s.v. Vidare är det inte säkert att individen själv lider av sin ovana – kanske är den fritt vald? Kanske har vi som samhällsvarelser också ett visst behov för konformitet – d.v.s. att vi har lätt att peka ut det/dem som avviker från det normativa?

Avslutningsvis – för att illustrera med ett exempel – många elitidrottare utvecklar livslånga skador som följd av extrem träning över lång tid. Dessa utvecklas dock inte som en konsekvens av ett ”träningsberoende” utan snarare på grund av att individen upplever livsstilen som meningsfull, men ofta kristallklara målsättningar.

(Källa: https://aeon.co/ideas/how-people-with-sports-addiction-are-like-drug-addicts)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s