Psykologisk behandling av skam – 20 vetenskapligt belagda råd (III)

(Inlägget är en fortsättning på foregående bloggpost)

6. Tonläge och annan icke-verbal kommunikation har ofta större effekt på vår kommunikation som helhet, än själva substansen i det som sägs verbalt (”själva orden är inte så viktiga”, sa en handledare jag hade för många år sedan). Vi människor anpassar oss mer eller mindre omedvetet till de icke-verbala budskap som vi hela tiden möter. Forskning visar att terapeuter kan använda detta till sin fördel och att vissa tonala skiften och prosodi kan bidra med en emotionell ”resonans” som matchar detta hos patienten, t.ex. i form av ökat lugn. När det gäller individer som är sårbara för avvisning är detta särskilt viktig att uppmärksamma för terapeuten.

7. Meditation (och mindfulness) har uppmärksammats som ett komplement till KBT-behandling. I en RCT-studie från 2015 undersökte man hur meditation med särskilt fokus på ”självmedkänsla” (”loving kindness”) påverkade tendenser till depression och självkritik hos deltagarna. Man fann att effekten var statisitiskt signifikant och att den positiva effekten bibehölls vid tre månaders uppföljning.

8. I en studie från förra året fann man att individer som tenderade av vara självkritiska, oftare responderade med ökad ångest på terapeutiska övningar som involverade visualisering. Resultaten indikerade att just dessa individer upplevde visualisering som mer ”hotfullt”, än andra. Det är oklart vad detta beror på men kan vara viktigt att uppmärksamma när just denna teknik presenteras för denna patientgrupp.

(Källa:  http://www.actwithcompassion.com/20_science_based_recommendations_for_therapy_with_highly_self_critical_or_shame_prone_Clients)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s