Kognitiv restrukturering vid bipolär sjukdom

Jag fortsätter här på temat om psykoedukation och bipolär sjukdom (mer om detta i inlägget från 25.01.16).

Som vid många andra psykiatrisk tillstånd har kognitiv beteeterapi, KBT visat sig vara en effektiv metod vid bipiolär sjukdom. Som nämndes tidigare handlar en del av behandlingen om att lära känna så kallade prodromalsymptom (”för”-symptom) på ett depressivt eller hypomant/maniskt skov. Vidare arbetar man också med så kallad kognitiv omstrukturering. Här handlar det om att identifiera och tillsammans med terapeuten reflektera runt de ”automatiska” tankar som aktiveras vid depression eller mani. Dessa blir då antingen övervägande pessimistiska/negativa eller överdrivet optimistiska/självöverskattande. Tankar, dess känslomässiga- och beteendemässiga konsekvenser förstärker sedan depressionen eller manin i en negativ sprial. Vid depressionen sker även en inhibiering av beteende (minskad aktivering) vilket i sig leder till mindre stimulans i vardagen. Vid mani ökar istället impulsiviteten/aktiveringen som efter hand kan medföra skam- och skuldkänslor, något som ibland bäddar för en nästkommande depressiva fas.

Viktigt i terapin är att den kognitiva restruktureringen sker i ett läge där individen varken är i ett starkt maniskt eller depressivt skov.

För att förstärka effekten av behandlingen uppmuntras individen att involera familj och vänner. Något som också kan vara mycket hjälpsamt är så kallade ”hälsoappar” i mobilen som hjälper individen att påminna sig om behandlingens principer.

(Källa: Psykoedukasjon i grupper for personer med bipolar lidelse, Mjölsund, 2015)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s