Om aktiverande kontra inhiberande affekter, missbruk/psykiatri, övergreppsproblematik o.s.v.

Med risk för generalisering kan sägas att merparten av individer som söker hjälp inom psykiatrin besväras av starka inhiberande affekter, t.ex. i form av ångest, depression och skam. Individer inom missbruksvården verkar oftare visa den omvända problematiken, d.v.s. brist på inhibition. Detta kan uttryckas i bristande impulskontroll och svårigheter med konsekvenstänkande.

Det hela kan illustreras med tre exmpel hämtade ur professorn och psykologen Leigh McCulloughs Treating Affectphobia. McCullough beskriver där tre typer av individer som ofta återfinns inom missbruksvården:

  1. den spänningssökande individen (så kallad ”sensation seeker”) som kan ha behov för att ”stanna upp” och utöka sin kontakt med rädsla, osäkerhet eller ångest.
  2. den antisociala/narcissistiska individen som kan ha behov för utökad kontakt med upplevelser av skuld och skam genom att i högre grad ta andra individers perspektiv.
  3. indivder som utsatts for sexuella och /eller fysiska eller emotionella övergrepp som kan behöva utökad kontakt med känslor av medkänsla, kärlek och omvårnad inför det egna självet.

Rent konkret i terapin jobbar man med i analyser av så kallade aktiverande händelser och prövar att systematiskt nå en exponeringseffekt för affekten i fråga. Steg två innebär så kallad responsprevention, d.v.s. att individen empatiskt uppmärksammas på försök att distansera sig genom olika försvar som dissociation, intellektualisering (t.ex. grubblerier) eller förnekande. Det sista steget handlar om att hantera den ångest, skam, skuld eller emotionella smärta som bearbetningen ofta kan väcka.

(Källa: Treating affectphobia, a manual for short-term dynamic psychotherapy, McCullough et al., 2003)

Annonser

One thought on “Om aktiverande kontra inhiberande affekter, missbruk/psykiatri, övergreppsproblematik o.s.v.

  1. Emelie skriver:

    Vilken fantastisk blogg det här var! Varför har jag inte sett den förrän nu? Jätteintressanta inlägg och väldigt välskrivet. 🙂

    Med vänliga hälsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s