Vad är stanozolol (Winstrol)?

Stanozolol är en anabol androgen steroid som används som medicinsk behandling vid så kallade angioödem alternativt som dopingpreparat bland kroppsbyggare eller atleter. En välkänd atlet som använt sig av stanozolol är sprintern Ben Johnson.

Stanozolol intas oralt vilket gör att det ofta föredras framför annan AAS. Enligt en studie används stanozolol i hela 60% av de fall (enskilt eller i kombination med andra preparat) där syntetiskt testosteron används i dopningssyfte. En ”normaldos” stanozolol vid angioödem brukar beräknas till från 0,5 till 2 mg. Bland kroppsbyggare och atleter ligger doserna istället ofta på mellan 50 och 100 mg.

I en fallstudie från 2014 varnar man för att stanozolol riskerar att medföra störd elektrolytbalans i form av hypokalemi, d.v.s. ett tillstånd där blodet innehåller onormal låga kaliumjoner, något som i sin tur kan leda till bl.a. hjärtflimmer. Man påtalar också en ökad risk för alkalos, d.v.s. stört pH-värde i blodet. Detta är endast en fallstudie och fynden behöver styrkas genom fler analyser på gruppnivå. För mer om generella biverkningar vid AAS-användande: se denna länk: https://mpsykologi.wordpress.com/category/anabola-androgena-steroider-aas/

(Källa: Severe alkalosis and hypokalemia with stanozolol misuse, Maini et al., 2014)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s