”Data/TV-spelsberoende” – hur vuxna kan reglera barn/ungdomars spelbeteende

Här kommer ett inlägg som möjligen är något off-topic. Som nämnts tidigare är TV/data-spelsberoende inget som diagnostiseras inom hälso- och sjukvården per idag. Det råder en debatt runt huruvida det bör diagnostiseras och vilka för- och nackdelar en eventuell diagnos kan medföra. Mer om detta här: https://mpsykologi.wordpress.com/2015/06/12/beroende-av-onlinespelgaming-pavag-att-bli-en-psykiatrisk-diagnos/

Hur kan föräldrar hantera och reglera spelbeteende hos sina barn/ungdomar? Kontakten mellan ungdom och vuxen kan fort bli ”infekterad” när det gäller diskussionen runt spelande. De spel som finns på marknaden idag har genomgått en lång ”evolution” när det gäller underhållningsvärde. Att spelandet är så underhållande gör det svårt att reglera. Viktigt är att vuxna till viss mån sätter sig in i spelen och vad de handlar om. Detta underlättar för gränssättningen runt spelbeteenden, då detta i så fall kan göras med en grad av förståelse och intresse. Konflikter uppstår oftare när förldrar gränssätter ungdomen utifrån ilska eller rädsla.

Den norske psykologspecialisten Gaute Godager säger i en intervju med NRK att data/TV-spel kan liknas vid godsaker. Läxor och skolarbete kan liknas vid grovt bröd, TV som pizza och ”gaming” som godis. Ju yngre barnen är desto större grad av reglering kan behövas. Viktigt är att ha tydliga, förutsägbara regler runt spelandet som också vilar på vissa värderingar, te.x. betydelsen av fysisk aktivitet och gemenskap. En annan regel kan vara att inte tillåta spelande innan läxorna är gjorda. Det är viktigt att regler som dessa etableras tidigt och gärna i en period av ett gott samarbetsklimat mellan barn och vuxen.

Det kan vara värt att notera att spelandet innebär en slags tillfällig ”transport” bort från vardagslivet. För vissa kan detta innebära en ”flykt” från oro och svårigheter som dyker upp. En risk finns för att vuxna ger just spelandet ”skulden” för att att ungdomen inte klarar att prestera som t.ex. andra i samma ålder.

(Källa: http://www.nrk.no/livsstil/_-sett-grenser-med-kjaerlighet_-ikke-med-sinne-1.12546746)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s