PTSD och ADHD

PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) är en långvarig och ibland fördröjd reaktion på en traumatisk händelse som varit ovanligt hotfull eller katastrofal och som troligen hade framkallat starkt obehag hos de flesta individer. Man räknar med att cirka en procent av befolkningen uppfyller kriterier för PTSD. PTSD används ibland ”slarvigt” för traumareaktioner men att ha upplevt ett trauma behöver inte nödvändigtvis medföra PTSD. De vanligaste symptomerna handlar om mardrömmar, flashbacks, anspändhet, vaksamhet, oro/ångest och sömnstörningar.

Individer i aktivt missbruk, speciellt då det gäller illegala droger, utsätts ofta för potentiellt traumatiska situationer som övergrepp eller olyckor. Som nämnts tidigare på bloggen är kvinnor särskilt utsatta (https://mpsykologi.wordpress.com/2015/04/01/behandling-av-kombinerad-ptsd-och-missbruk-anpassad-for-kvinnor/).

Individer med missbruksproblem visar en högre förekomst av PTSD än för befolkningen i övrigt. Här kan det t.ex. handla om bakomförliggande trauma under barndomen, t.ex. sexuella övergrepp. Sexuella övergrepp under barndomen är en entydig riskfaktor för senare missbruksproblematik.

Det kan vara svårt att separera ut en möjlig ADHD i en situation där både missbruk och PTSD komplicerar bilden. PTSD medför påtagliga effekter på kognitionen, t.ex. i form av försämrad uppmärksamhetsförmåga, som liknar ADHD. Det förekommer att PTSD feldiagnostiseras som ADHD, men det motsatta är inte lika vanligt. Något som också påverkar bilden är att en ADHD-problematik ofta medför att individen försätter sig i potentiellt traumatiska situationer via riskfyllt beteende.

(Källa: Rusmiddelbruk og ADHD, Lövaas & Dahl, 2013)

Annonser

En reaktion på ”PTSD och ADHD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s