Vad är MDPV (metylendioxypyrovaleron)?

Ännu en designerdrog som fått fäste i Sverige under de senaste åren är MDPV. De flesta ”nätdroger” tenderar att försvinna från marknaden efter något år då lagstiftningen hunnit i kapp och substansen narkotikaklassificerats. MDPV narkotikaklassades redan 2010 men finns fortfarande kvar på marknaden, vilket kan indikera att just denna substans har ett särskilt starkt beroendepotential.

MDPV visar på likheter med både metamfetamin och kokain, d.v.s. verkar starkt på hjärnans ”belöningssystem” via en ökad frisättning av signalsubstansen dopamin. MDPV visar dock en större potens än t.ex. kokain. MDPV liknar vidare andra designerdroger baserade på så kallade syntetiska katinoner, mer om detta här: https://mpsykologi.wordpress.com/2015/10/28/vad-ar-mefedron-metylmetkatinon/

Till ”biverkningsprofilen” hör agitation (”uppvarvning”), våldsamt beteende, hjärtklappning, psykos, kallsvettningar, paranoiditet och ångest. Det har rapporterats om överdoser med både dödlig och icke-dödlig utgång.

(Källa: http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2015/05/MDPV-ny-missbruksdrog-som-kommit-for-att-stanna/; http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/153834/1/WHO_TRS_991_eng.pdf?ua=1&ua=1)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s