Vad är mefedron (metylmetkatinon)?

Mefedron är en ”designerdrog” som dök upp på marknaden i Sverige under 2007/8. Mefedron verkar på hjärnans serotonin-, dopamin och noradrenalinsystem, likt MDMA/ecstasy. Rus medför höjt stämningsläge/eufori, pratsamhet och ökad koncentrationsförmåga. Den aktiva substansen i mefedron är en syntetisk katinon. Katinon är för övrigt den aktiva substansen i drogen kat. En liknande ”designerdrog” är så kallade badsalter, mer om detta här: https://mpsykologi.wordpress.com/2013/12/16/badsalt-en-designerdrognatdrog-som-kan-medfora-psykos/

Mefedron säljs som ett gult eller vitt pulver, oftast via Internet. Vad som beräknas som en ”dos” mefedron varierar men har uppskattats till 75 mg. 500 mg mefedron såldes år 2009 för cirka 200 sek. Produktionen har varit lokaliserad i Kina och Indien.

Till biverkningar av mefedron hör hjärtklappning, högt blodtryck, agitation, paranoiditet, hallucinationer och sömnstörningar. Överdoser har rapporterats kunnna medföra livsfara. Överstimulering av serotoninsystemet kan medföra allvarliga komplikationer, t.ex. njursvikt.

(Källa: http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=12986; http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/153834/1/WHO_TRS_991_eng.pdf?ua=1&ua=1)

Annonser

One thought on “Vad är mefedron (metylmetkatinon)?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s