”Syntetiska” bensodiazepiner (diclazepam, flubromazelam, pyrazolam, clonazolam o.s.v.) allt vanligare

Forskare och toxikologer slår nu larm om att allt mer av ”syntetiska” bensodiazepiner (BZD) når marknaden, inte sällan via så kallade head shops på nätet. Här kan tillgängligheten vara hög och priset lågt (ibland så lågt som 5-10 amerikanska cents för per dos). Under de senaste två åren har syntetiska bensodiazepiner utvecklats till en helt egen kategori designerdroger. Syntetisk BZD används ofta, liksom traditionell BZD, för att reglera rytmen mellan centralstimulerande rus (amfetamin, kokain) och dess abstinenser.

Syntetisk BZD säljs antingen som tabletter, kapslar eller som rent pulver. Syntetisk BZD är ofta synlig på traditionella urintester.  

Precis som när det gäller syntetisk cannabis har dessa substanser utarbetats som prototyper för nya läkemedel, men lagts på hyllan av olika skäl, t.ex. ofördelaktig biverkningsprofil. Forskningsunderlaget på dessa substanser är ofta begränsat och kan handla om t.ex. djurstudier.

Syntetisk BZD kommer ofta i koncentrerad form och kan således vara mycket potent. Risken för att utveckla missbruk och beroende är på grund av detta stor. Doser på så lite som 0,5 mg kan medföra sedation (trötthet/sömn) och amnesi (minnesluckor). Risken för oavsiktlig överdosering är alltså förhållandevis hög.

(Källa: Designer benzodiazepines: a new challenge, Moosmann, King & Auwärter, 2015)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s