Syntetiska cannabinoider (Spice m.fl.) – hur skadligt är det?

Det finns flera tidigare blogginlägg på temat syntetiska cannabinoider, du finner dem här: https://mpsykologi.wordpress.com/category/designerdrogernatdroger/. I några av dessa inlägg diskuteras de eventuella skadeverkningarna av syntetiska cannabinoider (t.ex. så kallad Spice). De aktiva substanserna i syntetiska cannabinoider visar en större potens än traditionell THC, d.v.s. den mest aktiva substansen i cannabis (hasch/marijuana). Traditionell THC verkar som en så kallad partiell agonist på hjärnans endocannabinoida system. Detta innebär att THC till sist får en ”takeffekt” vilket motverkar överdosering. Syntetiska cannabinoider verkar istället som en full agonist, speciellt på de så kallade CB1/2-receptorerna i hjärnan. Detta medför en ökad risk för överdos och också oförutsägbara effekter på nervsystemet.

Spice var en av de första varianterna av syntetisk cannabis där en lösning med synetiska cannabinoider sprejats på örter som sedan packeterats och sålts. Idag är det mer vanligt att syntetiska cannabinoider kommer i pulverform där individen själv administrerar det. Detta pulver kan vara mycket koncentrerat. Jämfört med alkohol, där runt 30.000 mg innebär två glas vin eller öl, kan det räcka med 0,1 mg för en ”dos” syntetisk cannabis. Potensen kan också variera kraftigt.

Intressant att notera är att syntetiska cannabinoider först uvecklades i laboratorier (t.ex. Pfizer) med syfte att finna nya mediciner. En välkänd kemist i detta sammanhang är John W Huffman som lanserade en lång rad varianter av syntetiska cannabinoider som nu ”läckt” ut på den svarta marknaden.

(Källa: Föreläsning med överläkare Merete Vevelstad, 14.10.15, Fredriksten Hotell)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s