Bensodiazepiner (Sobril, Stesolid, Xanor o.s.v.) troligen skadlig behandling vid trauma (PTSD)

Nya fynd visar att behandling med bensodiazepiner efter traumatiska upplevelser riskerar att öka risken för posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Bensodiazepiner skrivs ofta ut vid olika former av ångesttillstånd, inkluderat PTSD, inte minst inom primärvården. I en nyligen genomförd metastudie uppsummeras resultat från 18 studier med totalt 5200 patienter som utsatts for traumatiska situationer (t.ex. allvarlig fysisk skada, krigsskador, sexuella övergrepp eller katastrofer), d.v.s. diagnostiserade med PTSD. Bensodiazepiner kunde inte relateras till någon förbättring i symptomen, snarare en förvärring vad gäller:

  • progonos
  • hindrande av psykoterapeutisk effekt
  • aggression
  • depression
  • missbruk

Varför ökar risken för att utveckla PTSD på grund av behandling med bensodiazepiner? Forskare resonerar kring att vissa centra i hjärnan relaterade till kognition (mer specifik minne och koncentration i detta fall) redan är nedsatta vid ett allvarligt ångesttillstånd som PTSD. Bensodiazepiner har välkända biverkningar i form av en försämrad funktion i dessa områden. Detta kan föra med sig att patienten får svårt att minnas och lära sig av nya erfarenheter – t.ex. i psykoterapi. Utöver detta motverkas den så viktiga exponeringseffekten i psykoterapi när patienten blockeras från kontakt med ångest, men även andra känslomässiga upplevelser.

(Källa: http://www.wolterskluwerhealth.com/News/Pages/Benzodiazepines-Not-Recommended-for-Patients-with-PTSD-or-Recent-Trauma.aspx)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s