Riskfaktorer för drop-out ur missbruksvård och behandling (II)

Inlägget är en fortsättning på föregående bloggpost.

Vilka individer är särskilt sårbara för drop-out ur missbruksvård och behandling? I en norsk review-artikeln från 2013 beskrivs följande riskfaktorer:

  • Ung ålder: unga individer är ofta särskilt benägna att ta risker och agera impulsivt, t.ex. avseende missbruk, osäker sex eller osäkerhet i trafiken. Forskare relaterar detta till att vissa delar av hjärnan som ”ansvarar” för beslutsfattande och konsekvenstänkande – prefrontralkortex – inte utvecklats helt förrän i 25-30-årsåldern. Ungdomar i tonåren visar alltså en nedsatt funktion som kan liknas med vuxnas med specifika hjärnskador i dessa delar av kortex.
  • Kognitiva brister: här handlar det om brister vad gäller minne, uppmärksamhet, abstrakt tänkande och verbal förmåga. Man har sett ett samband mellan svagheter i dessa funktioner och ökad frekvens av drop-out. Epidemiologiska studier brukar visa att cirka 20% av individer som är i missbruksvård och behandling troligen uppfyller kriterier för ADHD.
  • Personlighetsstörning: kognitiva brister är vanligt förekommande bland individer med personlighetsstörning. Vissa forskare hävdar att personlighetsstörningar i själva verket är uttryck för underliggande neuropsykologiska brister. Bland individer med narkotikamissbruk är antisocial personlighetsstörning en av de mest frekvent förekommande diagnoserna. Just denna problematik utmärks av en kognitiv profil med impulsivitet, svagt konsekvenstänkande och svag affektregulering.
  • Svag allians mellan terapeut och patient: detta är ett tema som diskuterats i flera tidigare blogginlägg. Grad av allians är troligen (d.v.s. styrkan i relationen mellan patient och behandlare) en av de starkaste prediktorerna för utfallet av missbruksbehandlingen.

(Källa: Drop-out from addiction treatment: a systematic review of risk factors, Brorson et al., 2013)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s