Riskfaktorer för drop-out ur missbruksvård och behandling (I)

Behandling för missbruk och beroende innebär en hög risk för drop-out (uppskattningsvis 50 % för både poliklinisk behandling och på institution). Fenomenet har undersökts  i en stort antal studier där man sökt kartlägga riskfaktorer för drop-out. I en norsk reviewartikel från 2013 uppsummeras resultaten ur 122 studier på hela 199331 patienter. En rad intressanta fynd sammanfattas i studien; t.ex.:

  • en stark prediktor för rusfrihet över tid är att patienten klarar att fullföra och avsluta behandlingen. Att fullföra behandling till avslut (”treatment completion”) har ett samband med rusfrihet, reducerat kriminellt beteende, färre återfall, och förmåga att komma ut på arbetsmarknaden. För individer som droppar ur behandling blir sambanden de motsatta – d.v.s. ökad risk för återfall, ekonomiska problem samt dålig fysisk och psykisk hälsa.
  • drop-outs ur missbruksbehandling innebär en kännbar kostnad för samhället i form av kriminalitet, spridning av HIV och hepatit och inte minst det psykologiska lidande nära och kära upplever.
  • drop-outs ur missbruksbehandling får ofta större hälsomässiga konsekvenser, jämfört med drop-out ur psykoterapi generellt. Vidare kommer ofta effekten av psykoterapi tidigt in i behandlingen och stiger därefter mer långsamt (25% visar förbättring redan efter en session, 50% efter 8 sessioner i psykoterapi generellt). Individer som droppar ur psykoterapi kan alltså redan erhållit merparten av den avsedda effekten.  För individer inom missbruksbehandling innebär dock drop-out inom tre månader ofta att ingen effekt kommit till stånd. För de som istället fortgår i behandling över tre månader ökar effekten linjärt. Drop-outs förekommer dock med en frekvens på 50% inom den första månaden. Således ”hinner” dessa individer inte komma igång med behandling och uppleva dess effekt. Ett mål i sig självt kan alltså handla om att få individen att kvarvara i behandling över tid.

Inlägget fortsätter i nästa bloggpost.

(Källa: Drop-out from addiction treatment: a systematic review of risk factors, Brorson et al., 2013)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s