Potensen i cannabis – tydligt samband med grad av beroende

I en brittisk studie publicerad i år undersöker man det eventuella sambandet mellan potensen i cannabis (THC-halt) med svårighetsgraden i ett eventuell cannabisberoende. Författarna har en misstanke om att tillgängligheten av högpotent cannabis i England ökat under de senaste åren, något som troligen också stämmer överens med svenska förhållanden.

I resultaten finner man mycket riktigt ett positivt (stigande) samband mellan bruk av högpotent cannabis och svårare beroende. Detta samband var som starkast bland de yngsta deltagarna i studien. Att använda lågpotent cannabis visade inte något samband med beroende. Högpotent cannabis visade sig också vara relaterat till minnesproblem och paranoiditet.

Kanske bör vi se på cannabis ungefär på samma sätt som på alkohol, i avseende av potens. Att konsumera starksprit regelbundet innebär givetvis ett större ”riskbruk” än att använda folköl i ett liknande mönster. Problem kan uppstå när individer tror sig konsumera ”folköl”, men i själva verket använder ”starksprit”, särskilt individer i ung ålder.

(Källa: Examining the profile of high-potency cannabis and its association with severity of cannabis dependence, Freeman & Winstock, 2015)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s