Otillräcklig effekt med endast medicinering vid ADHD och missbruk

Som nämts flera gånger tidigare i bloggen är ADHD en av de vanligast förekommande diagnosen bland missbrukspatienter (cirka 20%). Man har sett att ADHD kan innebära en tidigare debut i missbruk, användande av flera droger samtidigt, flera inläggningar inom sjukvården och flera återfall, jämfört med missbrukande individer utan ADHD. Återfall sker även oftare bland individer med ADHD, även då missbruksbehandlingen anses vällyckad.

Individer med ADHD och missbruksproblematik droppar ur behandlingen förhållandevis ofta. De kan då ofta lämnas med en upplevelse av inte ha blivit förstådda och att behandlingen varit för trög/långsam – speciellt traditionella stödsamtal med runt 45 minuters stillasittande. Drop-out medför en mer långvarig och komplex missbruksproblematik där individen även riskerar att ”klassas” som otillräckligt motiverad av behandlingsapparaten.

Individer med både ADHD och missbruk profiterar alltså mindre på traditionell behandling för missbruk, än övriga. Här finns ett behov för en integrerad behandling av både ADHD och missbruket, vilket ställer särskilda krav på vårdapparaten. Här är endast medicinering en otillräckligt behandlingsinsats. Forskningsfynd indikerar inte helt oväntant att mediciner som metylfenidat (Concerta, Ritalin o.s.v.) eller atomoxetin (Strattera) inte är lika effektiva när ett samtidigt missbruk finns i bilden.

(Källa: Rusmiddelbruk og ADHD, Lövaas & Dahl, 2013)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s