Risker med vidare legalisering av medicinsk marijuana

En aktuell ”drogpolitisk” debatt handlar om behovet för en vidare legalisering av medicinsk marijuana. Intrycken kommer som tidigare nämnts från USA där legalisering av medicinsk marijuana skett i runt hälften av alla delstater samt att fyra delstater helt legaliserat bruk av marijuana. Kritiker menar att legaliseringen inte minst beror på kommersiella intressen från den växande marijuanaindustrin som idag omsätter cirka tre miljarder dollar per år.

Medicinsk marijuana kan vara indicerat hos smärtpatienter, eller vid illamående, aptitlösthet eller spasticitet. Läkemedel innehållande cannabinoider finns redan i Sverige (Sativex) och förskrivs vid multipel skleros, och intas som en munspray.

Vilka risker finns med en vidare legalisering av medicinskt bruk av marijuana? Här tyder data på att missbruket bland ungdomar riskerar att öka, något man sett i delstaten Colorado. Även om det råder 18-årsgräns för att använda marijuana har en stor andel av yngre tonåringar angivit att de använt någon annans medicinska marijuana. Det beskrivs även som lätt att få medicinsk marijuana utskrivet via läkare. Inom sjukvården i samma delstat har man noterat en ökande trend vad gäller individer som söker sig till akutmottagningar eller psykiatrin på grund av marijuanarelaterade orsaker. Vidare har man inte sett någon minskning av alkoholkonsumtionen i delstaten, sedan legaliseringen, snarare en ökning.

(Källa: http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/07/03/manga-faror-med-medicinsk-marijuana/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s