Hur påverkar alkohol och cannabis (marijuana) körförmågan?

I USA har forskningsintresset för hur cannabis påverkar vardagslivet har ökat i takt med att 23 delstater legaliserat medicinskt bruk av marijuana och fyra delstater helt legaliserat marijuana. I delstaten Colorado som legaliserat marijuana har man noterat en ökande trend för drograttfylleri på cannabis, ibland med dödlig utgång (i stater där medicinskt bruk av marijuana förekommer har man inte noterat någon sådan trend). På nationell nivå i USA har man sett en sjunkande trend för alkoholrattfylleri sedan 2007. Dock är trenden stigande för drograttfylleri generellt och specifikt 50% mer frekvent på cannabis.

I en färsk amerikansk artikel undersöks effekten av alkohol, cannabis (marijuana) och kombinationen av dessa på bilkörningsförmåga. Deltagarna undersöktes för sin körförmåga i en simulator. Man finner att alkohol och cannabis båda försämrar körförmågan, på olika sätt där alkoholen ger en mer omfattande försämring av körförmåga än vid enbart cannabispåverkan. När dessa effekten läggs samman uppstår en än sämre körförmåga, men som inte blir ytterligare försämrad just på grund av kombinationen (ingen synergieffekt).

Det är väl känt att cannabis har flera specifika effekter på kognitiva funktioner. Mer om detta här: https://mpsykologi.wordpress.com/2013/02/21/effekter-av-cannabis-pa-kognitionen/

(Källa: Cannabis effects on driving lateral control with and without alcohol, Hartman et al., 2015)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s