Vad är delirium tremens?

Delirium tremens är ett allvarligt tillstånd som ibland uppkommer som en abstinensreaktion vid ett långvarigt alkoholberoende. Tillståndet kan komma plötsligt och består i störningar av uppmärksamhet och kognition, ibland med hallucinationer. Man räknar med att mellan 3 till 5 % av alla individer som läggs in på grund av alkoholabstinenser uppyller kriterer för delirum.

Delirium uppkommer vanligen efter cirka tre dagar efter de första symptomen på alkoholabstinens. Tillståndet kan hålla i sig i 1-8 dagar, ibland längre, men vanligast i 2-3 dagar. 1-4% av inlagda patienter med delirum avlider, något som oftast beror på hypertermi (värmeslag), hjärtarytmi, andra svåra abstinenssymptom eller övriga komplicerande sjukdomstillstånd.

Till riskfaktorer för delirium hör höga CIWA-Ar-poäng (se föregående bloggpost), högt blodtryck, flera tidigare episoder med svåra alkoholabstinenser, hög ålder, missbruk av andra dämpande mediciner (t.ex. bensodiazepiner) och andra komplicerande kroppsliga sjukdomstillstånd.

Behandlingen mot delirum handlar oftast om intravenös insättning av bensodiazepin, ofta i kombinationer med vitamintillskott (tiamin).

Upp till dags dato finns begränsat med forskning på detta tillstånd. Möjligen beror detta på att dåliga möjligheter för lönsamhet för läkemedelsbranschen inom just detta fält.

(Källa: Recognition and management of withdrawal delirum (delirum tremens), Marc Schuckit, 2014)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s