Vad är 2-CB (och meskalin)?

Som tidigare nämnts har det under de senaste tjugo åren lanserats en lång rad olika designerdroger på marknaden. Bland dessa är drogen 2-CB en av de mindre kända. Vad innehåller substansen och vilka effekter får den?

2-CB (dimethoxyphenethylamine) har strukturella likheter med den hallucinogena substansen meskalin, men är mer potent än meskalin. Substansen fungerar som en selektiv partiell agonist på serotoninreceptorer, d.v.s. stimulerar frisättningen av serotonin i hjärnan. Vid låga doser uppkommer ökad känslighet i sinnesintrycken (t.ex. sensitivitet för beröring, lukt- och synintryck). Vid högre doseringar uppkommer kraftiga synhallucinationer, t.ex. i form av starka färger, olika mönster och störningar i synfältet. Till oönskade effekter hör t.ex. sömnstörningar, ångest eller plötsliga ”flashbacks” av ruset.

Precis som för andra hallucinogener har inte 2-CB beroendepotential som t.ex. centralstimulerande substanser, t.ex. vad gäller sug och toleransökning. Inte desto mindre kan användningen av 2-CB vara skadligt, t.ex. på grund av obalans i hjärnan som följd av rubbningar i frisättning av serotonin. Utöver detta finns risken för att i drogrus komma till skada för sig själv eller andra.

(Källa: WHO expert committee on drug dependence, 2001; 4-Bromo-2,5-dimethoxyphenethylamine (2C-B): presence in the recreational drug market in Spain, pattern of use and subjective effects, Caudevilla-Gálligo et. al, 2012)

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s