Anhörig vid missbruk

När ett dolt missbruk eller beroende uppdagas innebär detta ofta en chock för nätverket runt individen. Känslomässigt kan detta vara omskakande med känslor av vanmakt, sorg, ilska, svek och en upplevelse av att inte känna igen den andre. Även känslor av skuld och skam kan finnas i bilden och ibland medföra processer av medberoende (mer om detta här: https://mpsykologi.wordpress.com/category/medberoende/). På sikt kan även uppgivenhet, nedstämdhet och trötthet växa hos närstående.

För föräldrar till ungdomar som debuterat i missbruk kan situationen vara särskilt frustrerande. Ungdomen är kanske redan i en process av att separera från föräldrarna, börja ta egna beslut och rör sig ut i världen. För föräldrarna kan detta medföra en stark rädsla inför att släppa taget vilket i sin tur kan leda till ett ”prematurt” avståndstagande från ungdomen. Idag bor allt fler unga vuxna hemma på grund av arbetslöshet eller svårigheter att finna en egen bostad. Detta kan ytterligare skapa en obalans i relationen mellan parterna.

När ett missbruk eller beroende uppdagas hos en närstående kan det vara bra att få en uppfattning om:

– hur omfattande är missbruket? Sker det dagligen, på helger, uppstår abstinenser, sug? Det kan vara svårt med kan också underlätta om samtalet sker i en ”öppen”, icke-dömande dialog, utan förmaningar (som ofta hämmar dialog). Det kan också vara bra att få en uppfattning om individen själv önskar hjälp.

– hos ungdomar har man sett att en positiv utveckling oftare ses när ungdomen själv, utan att pressas, öppnar sig och självmant berättar om sin situation. Bestraffning eller kontroll kan ibland få motsatt effekt och riskerar att istället leda till en maktkamp.

– Stöd och behandling för missbruk/beroende erbjuds via kommunen och vårdcentraler. Även ungdomsmottagningar eller skolsyster kan vara behjälpliga. Dessa instanser kan även tipsa om anhörigstöd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s