Bör överdrivet onlinespel (”dator/TV-spelsberoende”) behandlas inom missbruksvården?

Bör överdrivet TV-spelande/datorspelande behandlas som vilken annan form av missbruk/beroende? Överdrivet onlinespelande (t.ex. World of Warcraft, League of Legends, Counterstrike o.s.v.) är ett växande problem bland unga vuxna och allt oftare dyker önskemål om specialiserad behandling upp.

Frågan kan besvaras på flera nivåer. Enligt de kriterier för beroende som vården använder sig av per idag platsar inte riktigt TV-spel och datorspelande. Fysiologiska abstinenser, skadeverkningar och toleransutveckling som vid ett substansberoende finns inte vid onlinespel på samma sätt.

Vidare bör man generellt vara försiktig med att placera in överdrivna beteenden inom kategorin missbruk och beroende då dessa ofta kan vara en avspegling av en annan underliggande problematik, t.ex. social fobi, dålig självkänsla eller ett dyfsunktionellt familjesystem. Även socialpsykologiska faktorer spelar in där onlinespel kan innebära identitet och status inom en viss miljö. Detta kan ibland vara svårt för utomstående att uppfatta.

En lång rad beteenden kan i sin överdrivna form framstå som beroenden, t.ex. shopping, hetsätning, internet/mobil-checking, träning o.s.v. En risk finns för att missbruk och beroende-begreppen urvattnas om det kommer att omfatta alla former av överdrifter, tvång eller dåliga vanor. En risk finns också för att socialt oönskade beteenden kommer till att klassificeras som sjukliga utifrån utgångspunkten av att ett missbruk/beroende. Det är inte alltid fallet att individen själv upplever beteenden som destruktivt eller oönskat.

En distinktion bör också göras mellan ”gaming” (onlinespel) och ”gambling”, där det senare karaktäriseras av en önskan om att vinna pengar. Spelberoende (gambling) finns idag som diagnos i ICD-10 men klassificeras inte som ett beroende som alla andra utan som en impulskontrollstörning.

Oavsett om överdrivet onlinespel kan klassificeras som ett beroende eller ej kan en psykolog vara behjälplig i att assistera en önskan om förändring samt att kartlägga om en ”underliggande” problematik föreligger.

Annonser

2 thoughts on “Bör överdrivet onlinespel (”dator/TV-spelsberoende”) behandlas inom missbruksvården?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s