Affektintoning, delad uppmärksamhet och psykologisk behandling vid missbruk

Psykologisk behandling består av flera samverkande aktiva ”ingredienser”. Dels handlar det om patientens bakgrund, motivation och möjlighet till förändring via samtal. Detta ställs sedan gentemot terapeutens teoretiska bakgrund, engagemang och öppenhet för feedback från patienten. Utöver detta spelar den yttre ramen för behandling också roll – d.v.s. om den föregår i privat eller offentlig regi, om antalet sessioner är satt för förhand o.s.v.

Som tidigare nämnts är styrkan i alliansen, d.v.s. samarbetsrelationen mellan terapeut och patient, avgörande för utfallet av behandlingen. Här handlar det delvis om kemin mellan behandlare och patient, d.v.s. om förutsättningar finns för att en ”anknytning” mellan dessa parter. Psykoanalytikern Daniel Stern menade en god anknytning mellan individer uppstår via icke-verbal kommunikation som ögonkontakt, så kallad markerad spegling och en känsla av värme, empati och ibland glädje. Dessa känslor tar fäste via så kallade ömsesidiga ögonblick, d.v.s. situationer av delad uppmärksamhet som inger en känsla av att bli bekräftad och förstådd. För föräldrar är en trygg anknytning till sina barn själva basen för barnets vidare utveckling av nervsystemet (v.g. se senaste tidigare blogginläggen). Det är förälderns ansvar att tona in barnet utifrån barnets unika personlighet, d.v.s. att anpassa kommunikationen efter barnet.

I all psykologisk behandling är det terapeuten som är ansvarig för hur kontakten och samarbetsklimatet utvecklar sig. Terapeuten kan behöva anpassa sin stil efter patienten, d.v.s att bli mer respektive mindre aktivt utforskande kontra lyssnande i stilen. Inte sällan verkar individer med bakgrund i missbruk behöva tonas in på en mer aktiv, konfronterande nivå än andra psykoterapipatienter generellt. Detta kan innebära att terapeuten aktivt försöker engagera eller ”fånga in” patienten i kontakten. Ett sätt att ”checka av” om man lagt sig på rätt kommunikationsnivå är att systematiskt inhämta feedback från patienten, via skattningsscheman.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s