PMMA (”Supermandrogen”) – en drog som bl.a. ökar risken för serotonergt syndrom

SVT nyheter rapporterar idag om ytterligare dödsfall (sedan i jul sex unga personer), sannolikt kopplade till drogen PMMA. PMMA kallas folkmun ”Supermandrug” på grund av tabletternas röda färg och logga. Vad innehåller tabletterna och vilken forskning finns på området?

– PMMA (para-methoxymethampetamine) har funnits på marknaden sedan början på 2000-talet med rapporter om dödsfall och överdoser från så tidigt som 2001. PMMA påminner om MDMA/ecastasy i sina hallucinogena och centralstimulerande egenskaper (v.g. se https://mpsykologi.wordpress.com/2014/03/13/skadeverkningar-av-ecstasy-mdma/). Antalet överdoser och dödsfall indikerar dock att PMMA är mer skadligt än traditionell MDMA.

– PMMA riskerar att överdoseras på grund av dess fördröjda effekt, jämfört med MDMA. Individen tar alltså mer av substansen i tron om att dosen varit för låg, eller uteblir.

– Symptomen på överdoserad PMMA liknar de som inträder vid MDMA-förgiftning. Här handlar det ofta om svår hypertermi (värmeslag med kroppstemperatur på över 40 grader). Risken för hypertermi ökar också som följd av ökad kroppslig aktivitet, något som ofta blir konsekvensen av den centralstimulerande effekten.

– Andra tecken på överdosering är agitation (uppvarvning), njursvikt, störningar av hjärtats funktion, kramper och koma. Särskilt riskfyllt kan vara att kombinera PMMA med andra substanser, t.ex. annan centralstimulerande.

– PMMA verkar främst genom ökad frisläppning av främst serotonin men även dopamin i hjärnan. En skillnad mellan MDMA och PMMA är att den senare också inhiberar effekten av MAO (monoaminoxidas, ett enzym i hjärnan som bryter ner bl.a. serotonin). Detta ökar sammantaget risken för serotonergt syndrom, ett allvarligt tillstånd som uppkommer som följd av överdriven serotoninfrisläppning.

(Källa: http://www.svt.se/nyheter/sverige/tva-till-kan-ha-dott-av-supermandrog; Behavioral, hyperthermic, and pharmacokinetic profile of para-methoxymethampetamine (PMMA) in rats, Palenicek et al., 2011)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s