Behandling vid kombinerad ADHD och missbruk (II)

Behandling vid kombinerad ADHD och missbruksproblematik kräver flera aktiva ”ingredienser”. Det handlar dels om information/vägledning (så kallad psykoedukation), medicinering, grupp- och/eller individualterapi (mest forskning på området finns på KBT) och möjligen stödgrupper. Forskning visar att kombinationen av flera behandlingselement har en signifikant större effekt än enbart medicinering. Behandlingen för missbruksproblematiken bör vara integrerad i behandlingen för ADHD (jämfört med parallell eller sekventiell behandling). Vid svåra psykiatriska tillstånd som psykos eller djup depression bör behandlingen av dessa naturligtvis prioriteras.

Individer med ADHD önskar vanligtvis att få hjälp med de svåraste av sina symptom och följdverkningarna av dessa, som för många kan handla om nedstämdhet eller svårigheter att klara av vardagen. För individer som fått ADHD-diagnos i vuxen ålder kan det finnas känslor av besvikelse och ilska över att tidigare insatser uteblivit, vilket också kan kräva ett visst fokus i samtal. När missbruk finns i bilden blir indirekt ett mål även att bibehålla patienten i behandling och behandla missbruket i sig självt.

Vidare har man finnit att barn med ADHD bär på en högre benägenhet att utveckla missbruk, än andra barn. Forskning visar dock att själva medicinering för ADHD inte i självt predisponerar för missbruk. Snarare verkar det som att medicineringen minskar risken för att utveckla senare missbruk (enligt studier med upp till 50-70%). Dock visar andra studier att dessa effekter är osäkra och verkar avta med tid.

Viktigt att komma ihåg är att centralstimulerande mediciner för ADHD har ett missbrukspotential. En studie har visat att 16,5% av individer inom ADHD-behandling ”delar med sig” av sina mediciner.

(Källa: Guideline for screening, diagnosis and treatment of ADHD in adults with substance use disorders, Matthys et al., 2014)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s