”Baksmälla” vid alkoholkonsumtion – hur stor inverkan har genetiken?

Bakrus är ett obehagligt tillstånd som inträder när alkoholhalten i blodet närmar sig noll efter en period med förhållandevis hög konsumtion. Det finns belägg för att bakrus kan föra med sig depressivitet, koncentrationssvårigheter och inflammatoriska processer som bidrar till försämrad hälsa. Här finns dock stora individuella skillnader som delvis tycks vara genetiskt betingade.

I en australiensisk studie från i år undersöker man detta närmare. Hela 4496 tvillingar undersöktes mellan 2004-07 via telefonintervjuer. Man undersökte bl.a. för hur ofta deltagarna berusade sig samt hur ofta de upplevde bakrus. Man finner att cirka 40-45% av variationen när det gäller bakrus kunde kopplas till genetiska faktorer. Författarna tänker sig att dessa faktorer har att göra med ämnesomsättning, subjektiv upplevelse av alkoholens rus och inflammatoriska processer.

(Källa: Genetic influences on alcohol-related hangover, Slutske et al., 2014)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s