Social fobi, missbruksproblematik och övningar i självhävdelse

Missbruk av droger och alkohol är ofta förbundet med olika former av ångesttillstånd. En av de vanligaste varianterna bland dessa är social fobi. Amerikansk forskning visar att cirka 2,4% av befolkningen under en livstid uppfyller kriterier för både missbruksproblematik och social fobi. Social fobi kan vara en orsak till t.ex. piller och alkoholmissbruk och i dessa lägen kan det vara aktuellt att specifikt behandla den sociala fobin parallellt med missbruksproblematiken.

Vad är då social fobi? Enligt diagnosmanualen ICD-10 handlar det om en ihållande rädsla (ångest) för att bli bedömd och granskad av andra vilket leder till undvikande av sociala situationer. Inte sällan finns en låg självkänsla och tendens till självkritik i bilden vilket i sin tur kan innebära krampaktiga försök till att bli omtyckt. En negativ spiral kan fort uppstå mellan undvikande av sociala situationer, speciellt konfliktsituationer, nedstämdhet och ökat missbruk.

Inom psykologisk behandling för social fobi, med utgångspunkt i KBT, avsätter man minst ett par sessioner till att öva på självhävdande beteenden. Här handlar det om att bryta den negativa spiralen av undvikande och att öva på en ny kroppsligt förankrad beteenderepertoar. T.ex. uppmuntras individen att ”experimentera” med nya beteende i situationer som ger möjlighet för individen att ”stå upp” för sig själv. I en konfliktsituation uppmuntras individen att:

– visa att man inte går med på att bli kritiserad eller kränkt

– att inte nödvändigtvis höja rösten/ta en aggressiv ton då ett bibehållet lugn kan få bättre effekt

– stå rak i ryggen och bibehålla ögonkontakt

– vara tydlig, rak och konkret

– undgå att hamna i en försvarsställning

– försöka acceptera den andres tillfälliga kritik (som ej är nedsättande)

– fortsätta hävda sin ståndpunkt på ett lugnt sätt.

Individen kan ofta få ”hemuppgifter” som går på att öva på /experimentera med sådana beteenden.

(Källa: Social Anxiety Disorder and Alcohol Use Disorder Comorbidity in the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions, Schneier et al., 2010, Lev som du vill och inte som du lärt dig, Young & Klosko, 2010)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s