Samtalsterapi minskar självmordsrisk

BBC news rapporterade i förrgår om en amerikansk studie (publicerad i Lancet Psychiatry) som visat att självmordsrisken minskar som konsekvens av samtalsterapi. Studien utfördes via John Hopkins-Universitetet i Baltimore men underlaget var 5000 danskar som följdes upp efter själmordsförsök. Man finner att:

– bland individer som fullföljde samtalsbehandling hade självmordsrisken sjunkit med 26% efter fem år. Effekterna var mätbara även då tio år passerat efter avslutad behandling. Data i studien jämfördes med cirka 17.000 individer som försökt begå självmord men inte gått vidare i behandling.

– efter ett års behandling hade självmordsrisken sjunkit med 27%. Risken att dö av någon annan orsak hade minskat med 38%.

– deltagarna hade frivilligt gått med i ett program bestående av tio sessioners samtalsbehandling med fokus på självmordsprevention.

En slutsats av studien är att samtalsterapi bör vara standarderbjudande som uppföljning efter ett försök till självmord. Studien ger också en ”hint” om att samtalsbehandling bör ges större utrymme framöver, möjligen på bekostnad av ett ensidigt fokus på medikamentell behandling.

(Källa: http://www.bbc.com/news/health-30150746)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s