Motion och träning som behandling vid ADHD

Medicinering med centralstimulerande vid ADHD har blivit närmast en standardbehandling. Forskning visar dock att även andra metoder, t.ex. samtalsstöd och så kallad arbetsminnesträning, har effekt. I det senaste har man även funnit att motion och träning kan nyttjas som en behandlingsmetod vid ADHD. Detta kan vara av intresse för individer som ej önskar medicinsk behandling för ADHD, som för vissa möjligen kan väcka drogsug.

I en amerikansk studie publicerad i tidskriften Pediatrics finner man att barn som regelbundet deltog i fysisk aktivitet visade på förbättrad kognitiv funktion. Man finner här ett kausalt samband (direkt orsakssamband) mellan fysisk träning på exekutiv kontroll (d.v.s. kognitiva funktioner som har att göra med beteendestyrning, planering och impulskontroll). Fysisk aktivitet har givetvis goda hälsoeffekter för alla barn men verkar vara speciellt ”nyttigt” för individer med ADHD. Tidigare har man funnit att så lite som 26 minuters daglig träning under åtta veckor bidrog till en signifikant dämpning i antal ADHD-symptom hos barn.

Under de senaste åren har marknaden för centralstimulerande mediciner ökat drastiskt. Samtidigt verkar stillasittande och inaktivtet nå ”epidemiska” nivårer. Träning och fysisk aktivitet kan ses på som ”medicin” som bidrar till dopaminerg och serotonerg aktivtet i hjärnan.

(Källa: http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/09/exercise-seems-to-be-beneficial-to-children/380844/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s