Diagnostiserad med ADHD – men vad händer sen?

Som nämnts tidigare är förekomsten av ADHD hög bland individer med missbruk- och beroendeproblematik. Många av dessa individer hamnar i missbruk på grund impulsivitet, men andra faktorer som känsla av utanförskap och behov för ”självmedicinering” spelar också in. Det är mycket vanligt förekommande att man diagnostiserar ADHD inom dagens psykiatri och/eller missbruksvård. Ofta läggs fokus på vikten av diagnostisering men detta utgör ju endast utgångspunkten för uppföljning och behandling vidare. Vad består den i?

Individer med ADHD kan behöva stöd och hjälp på flera ”fronter” i vardagen. Det kan handla om:

– stöd som formuleras och skräddarsys utifrån det team som utfört den neuropsykiatriska utredningen. T.ex. kan arbetsterapeuten och psykologen bidra med nyttiga tips/råd.

– socialtjänsten kan i vissa fall ställa upp med stöd- och kontaktperson. Här kan det handla om att få hjälp med stöd i hemmet: t.ex. hålla ordning, slänga saker, handla, laga mat, städa och tvätta.

– vissa individer kan få hjälp, t.ex. via god man, i att strukturera ekonomin. I andra fall kan det handla om att lägga en budget, med rutiner om när räkningar ska betalas o.s.v.

– via uppföljning av psykolog kan individen arbeta med teman som självkänsla och återfallsprevention. Läkarn tenderar att mer fokusera den rent medicinska uppföljningen där olika preparat prövas ut. Arbetsterapeuten kan bidra med att skriva ut vissa hjälpmedel.

– om möjligt kan stöd erbjudas via arbetplatsen. Positivt är om individen själv får möjlighet att styra arbetstempo och sina egna arbetsuppgifter i viss mån. Detta kan medföra att motivationen upprätthålls.

– vissa väljer att gå vidare med studier, anpassade för funktionshindret ADHD. Vid högskolor och universitet finns vissa samordnare som har som uppgift att lägga tillrätta undervisningen för indvider med funktionshinder. Komvux eller folkhögskola med profil mot neuropsykiatri kan vara ytterligare alternativ.

– mobiltelefoner, veckoscheman och handdatorer kan vara värdefulla verktyg. Vissa appar har en specifik funktion om påminnelser, alarm o.s.v.

(Källa: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s