Orfeus, Odysseus och sirenerna – grekiska myter som har bäring på missbruk- och beroendeproblematik

I grekisk mytologi var sirenerna vackra, fågelliknande kvinnliga väsen som levde till havs. Med sina trollbindande sånger lockade de sjömän i havsdjupet där de mötte sin död. Sirenernas sång kunde få sjömännen att bli förvirrade och tappa sin orientering tills att de gick på grund och förliste. De som lyckades överleva och klara sig upp på land kunde tyna bort medan de lyssnade till sångerna.

Två centrala gestalter ur den grekiska mytologin lyckades emellertid bemästra sirenernas lockande sång. Dels lyckades hjälten Odysseus klara sig förbi dem genom att surra sig själv fast vid skeppets mast efter att ha hällt vax i öronen på sitt manskap. När Odysseus hör sirenernas sång ber han manskapet om att frigöras från masten, men dessa vägrar. Poeten och musikern Orfeus lyckades istället klara sig förbi sirenerna genom att själv spela på sin lyra, vackrare än sirenernas sång.

Symboliskt kan sirenerna liknas med de förförande egenskaper som alkohol och droger ofta kan ha. Dessa substanser har makten att förändra både självbild och världsuppfattning radikalt, precis som sireneras sång. Vissa individer riskerar att dö brått i överdoser medan andra ”tynar bort” i det utanförskap som livsstilen som alkohol- och drogberoende för med sig. Livet kan också innebära tvära kast, liksom skarpa vindar på havet, som plötsligt kan förändras i och med väderväxlingar.

Odysseus lyckades klara sig igenom sirenernas lockelser genom ett självvalt ”tvång”. Detta kan illustrera den dragningskraft som suget i beroende kan utöva. I vissa lägen kan det vara väsentligt att skära av möjligheten att skaffa sig substansen i fråga, d.v.s. att begränsa tillgängligheten, i brist på andra sätt att hantera suget.

Orfeus metod visar symboliskt på ett annat sätt att ta sig an lockelserna, d.v.s. genom via kreativitet och skapande. Orfeus lyckades skapa mening på ett kreativt vis och på detta sätt förlorade sirenerna sin förförande kraft. På samma sätt kan kreativitet, t.ex. i form av terapi, musik eller andra uttryckssätt, lyckas ge individen den mening som hen behöver för att skapa hopp och därmed förmågan att ta sig ur en missbruksproblematik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s