Brist på stödåtgärder för barn och ungdomar som växer upp med missbrukande föräldrar

CAN – centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning presenterar idag en översiktsrapport över förekomsten av stöd för barn och ungdomar som växer upp med missbrukande föräldrar. Hela 3749 barn och ungdomar kartlades via intervjuer med deras föräldrar. Föräldrarna var alla inom någon form av organiserad missbruksvård.

Man finner bland annat att barnets ålder var en stark ”bestämningsfaktor” för hur omfattande problem barnet uppvisade. Högre ålder var förbundet med större och flera problem hos barnet. Även att vara äldre i syskonskaran var förbundet med högre förekomst av problem. Man fann vidare att barn till föräldrar med alkoholmissbruk visade något färre problem än barn till föräldrar med blandmissbruk. Pojkarna visade generellt något fler problem än flickorna i studien.

Ett viktigt fynd i studien var att bland den cirka fjärdedel som erhöll stöd fanns problemen hos barnet innan stödåtgärden kommit på plats. Stödinsatser sätts alltså sällan in som en preventiv åtgärd. Att endast 1/4 erhåller stödinsatser kan naturligtvis också anses som anmärkningsvärt lågt.

(Källa: http://www.can.se/sv/Rapporter/Barn-till-foraldrar-i-missbruks–och-beroendevard/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s