”Psykologiskt” och ”fysiskt” beroende av alkohol – går det att särskilja?

Ibland görs en indelning mellan ett ”psykologiskt” beroende av alkohol, d.v.s. en önskan om eller en så kallad ”craving” efter alkohol, och ett ”fysiskt” beroende. Ett fysiskt beroende sägs då ha upppstått när alkohol behöver tillföras för att upprätthålla jämvikt, och dämpa abstinenser. I det läget inträder ”sug” som en abstinensreaktion.

Det psykologiska beroendet av alkohol utmärks av en tvångsmässig önskan om att konsumera alkohol. Här kan det handla om underliggande psykologiska mekansimer i form av positiv och negativ förstärkning. Tecken på att en beroendeproblematik håller på att uppstå kan då vara problem i nära relationer eller på jobbet, eller förlust av intressen, hobbys o.s.v.

När individen utsatts för alkohol under tillräckligt lång tid uppstår även ett ”fysiskt” beroende, vilket utmärks av abstinensreaktioner av olika slag. Styrkan i abstinenserna varierar från person till person och kan bero på faktorer som ålder, kön, antal år som alkoholberoende o.s.v. Till abstinensreaktionerna hör skakighet, högt blodtryck, koncentrationssvårigheter, ångest, insomni, irritabilitet, illamående, panik och hjärtklappning.

Detta är en något förenklad syn där kropp och psyke delas upp på ett abstrakt vis. Det finns en lång tradition av att göra det,  inte minst sedan filosofen René Descartes tes om en dualism mellan kropp och själ. Ett annat sätt att se på det är att cravings och sug återspeglar olika stadier av en och samma beroendeproblematik, som båda är allvarliga tecken på en negativ utveckling.

(Källa: http://alcohol.addictionblog.org/differences-between-a-mental-and-physical-addiction-to-alcohol-drinking/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s