Kontrollerat alkoholintag kontra absolutism

Total avhållsamhet eller ett kontrollerat intag av alkohol? För individer som arbetar med att ta sig ut ur ett alkoholberoende aktualiseras frågan. Det finns för- och nackdelar med båda tillvägagångssätt.

För många är det svårare att gradvis skära ner och hålla sig till ett kontrollerad alkoholintag än att sluta helt och hållet. Att hålla sig till en lägre, stabil alkoholkonsumtion ställer krav på disciplin och självkontroll. Man kan behöva räkna antalet alkoholenheter, vilket är lätt att glömma av, ibland kanske också av ”omedveten” vilja. Alkohol påverkar också, som bekant, våra kognitiva funktioner som minne, koncentration  och impulskontroll vilket ytterligare försvårar läget.

Vissa faktorer tycks ha särskild betydelse för huruvida en individ lyckas hålla sig till ett kontrollerat alkoholintag. Här handlar det om ålder, arbetssituation, socialt nätverk i form av familj/vänner, hur långvarig alkoholproblematiken varit och dess svårighetsgrad.

Oavsett vilket tillvägagångssätt individen väljer är det en idé att hålla sig till en plan som att fastlagts i samråd med en professionell behandlare, t.ex. en primärvårdsläkare. Återfall är snarare regel än undantag och i en sådan kontakt kan individen dryfta situationen och förhoppningsvis komma på banan igen.

(Källa: An introduction to sensible drinking, Spada, 2011)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s