Narcissism förklarat utifrån ACT (acceptance and commitment therapy)

Som tidigare nämnts kan narcissism vara en bakomliggande orsak vid missbruk och beroendeproblematik. En krampaktigt uppblåst och bräcklig självkänsla medför en baksida av skam och ”litenhet”, och i det läget kan alkohol, tabletter eller droger träda in som en ”protes”.

Inom ACT (acceptance and commitment therapy, d.v.s. ”tredje vågens KBT”) analyserar man narcissism på ett eget vis. Man lägger inte primärt tonvikten på bakomliggande faktorer, som uppväxtvillkor, utan ser mer till hur patienten skapar sin självkänsla här och nu. Man skiljer mellan två begrepp – självet som innehåll (”self as content”) och självet som beskrivning (”self as description”). Vi bär alla med oss en särskild livshistoria som grundlägger vår uppfattning om vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi är påväg. När vi starkt identifierar med oss med vår livshistoria finns en risk att vi fusioneras med den (mer om denna mekansism i tidigare blogginlägg). I det läget ”blir” vi vår livshistoria. Detta kan skiljas mot att uppleva sin livshistoria som en beskrivning bland flera, d.v.s. att ens livshistoria inte behöver vara statisk, utan öppen för påverkan och intryck.

Vid en specifikt narcissistisk problematik finns en livshistoria baserad på en starkt överdriven positiv självbild. När en sådan självbild fusioneras med individen skapas en ”fallhöjd” och risk för psykisk problematik som ångest och depression när självbilden stöts mot verkligheten. Särskilt sårbar blir individen när denna självbilden inte upplevs som en beskrivning utan snarare som innehåll. Detta innebär en distanslöshet som ofta medför lättkränkthet. Ett exempel kan vara en fusionerad tanke om sig själv som ”stark och självständig”, något som i förlägningen kan medföra förakt för svaghet och svårigheter att be om hjälp. En narcissistisk självbild kan också uttryckas genom överdrivna fantasier om skönhet, framgång och makt.

Som tidigare nämnts är ”självkänsloproblematik” något som är ”i tiden”. Bekräftelse av en positiv självbild är något som värderas som särskilt viktig i den tiden vi lever i. Möjligheten kan detta också så ett frö av en längtan efter ett kollektiv, d.v.s. mer av gemenskap.

(ACT – helt enkelt, Russ Harris, 2013)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s