Mer om ”wanting” och ”liking” – fastlåsningseffekter vid beroende

Det verkar som att hjärnans sätt att svara på stimulerande droger (eller alkohol) sker via två system, båda med verkningar via signalsubstansen dopamin. Den effekten kan beskrivas som ”liking”. ”Liking” (”gillande”) av en drog är som starkast vid de första intagen av substansen. Efter hand avtar denna effekt samtidigt som en annan effekt, ”wanting” (”vilja ha”) blir allt starkare.

När hjärnans utsatts för en stark ”liking” effekt mister annan naturligt stimulerande delar av vardagslivet sin intensistet. Detta kan t.ex. handla om hobbyer eller relationer. Samtidigt ökar ”wanting” allt mer för drogen vilket gör att allt som påminner om drogintag blir stimulerande i sig självt, vilket kan innebära drogsug.

Om individen håller sig rusfri under en period och sedan tar ett återfall kommer den ursprunliga känslan av ”liking” inte återfås, men den är ändå högre än vid uppehållets början. Samtidigt är ”wanting”-systemet redan sensitiserad till drogens effekt, d.v.s. redo att aktiveras och är betydligt starkare än innan individen hamnade i ett missbruk. På så sätt bibehåller individen en sårbarhet för återfall och vidare missbruk. Sambandet illustreras nedan, kraftigt förenklat:

Namnls

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s