Alkohol – en ”smutsig” drog

Alkohol (etanol) är en substans som ger simultana verkningar på hjärnan. Dels aktiveras GABA-systemet i hjärnan som ansvarar för dämpning och sedering. Dels aktiveras dopaminssystemet, d.v.s. belöningssystemet. I viss grad aktiveras även opioidsystemet som är mer kopplat till reglering av smärtupplevelser. Alkohol kan således betraktas som en ”smutsig” drog med flera samtida verkningar som ibland kan vara svåra att separera.

Den stimulerande (belönande) effekten via dopamin är framförallt kännbar tidigt efter alkoholintag. Denna effekt avtar efter hand och stiger inte kontinuerligt med ytterligare alkoholintag. Det gör emellertid den sederande effekten som till sist kan framkalla medvetslöshet. Diagrammet nedan illustrerar detta:

effektEn tidigt belönande effekt som sedan avtar kan medföra en ”fastlåsningsmekanism”. Individen eftersöker en allt starkare stimulering, samtidigt som den avtar. I takt med att den sederande effekten blir allt starkare försämras den kognitiva förmågan, och bland dessa de exekutiva funktionerna som ansvarar för styrning och planering av beteende. Detta bidrar också till svårigheter att kontrollera vidare alkoholintag. Negativa spiraler uppstår lätt i detta sammahang och kan således medföra missbruksproblematik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s