Tio betydelsefulla forskningsfynd kring missbruk – 1

I en vida spridd artikel från 2009 (publicerad i Addiction) redogör den amerikanska professorn i psykiatri Doug Sellman för tio betydelsefulla forskningsrön kring missbruk och beroende. I de kommande blogginläggen kommer en kortversion av dessa.

1) Beroende handlar också om tvångsmässighet. Att beroendeproblematik innebär en tvångsmässighet (tvångstankar/tvångshandlingar, se tidigare blogginlägg för definitioner) är sannolikt något man förbisett tidigare inom forskningen. Istället har begrepp som toleransutveckling och abstinenssymptom traditionellt stått i fokus.

Tvångsmässigheten innebär bristande beteendekontroll, överdrivet fokus på drogen/alkoholens egenskaper och fortsatt drog/alkoholanvändande trots negativa fysiska och psykiska konsekvenser. Framtida forskning skulle kunna utmynna i nya förfaringssätt när det gäller diagnostisering, t.ex. ny skattningsformulär. Även behandlingsupplägget skulle kunna förändras som en konsekvens av detta. Idag finns behandlingsriktlinjer för tvångssyndrom som eventuellt skulle kunna inspirera missbruksbehandling vidare.

Behandling mot tvångssyndrom handlar ofta om så kallad responsprevention och exponering, d.v.s. att undgå att utföra den tvångsmässiga handlingen samtidigt som man strukturerat exponerar sig för den ångest som då uppstår.

(Källa: The ten most important things known about addiction, Doug Sellman, 2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s