Alkoholmissbruk och omsorgssvikt – barn som anhöriga

I en C-uppsats från 2012 (socionomprogrammet) undersöker man barns upplevelser av att växa upp i ett hem där alkoholmissbruk finns hos minst en förälder. I dagsläget finns begränsat med forskning på just dessa barns egna upplevelser (och vuxnas upplevelser från barndomen).

Inledningsvis konstateras att:

– den genomsnittliga alkoholförbrukningen fördubblats under de senaste 50 åren – allt fler uppfyller ett riskbruk, missbruk eller beroende.

– 20% av alla barn lever i ett hem där minst en förälder har ett överförbruk av alkohol (ett så kallat riskbruk där alkoholen medför hälsofara).

– att växa upp i ett hem där en förälder har ett missbruk ökar risken för att själv drabbas av psykisk ohälsa. Missbruk är nära associerat omsorgssvikt.

– idag får en liten andel av alla de barn som lever i närheten av ett missbruk stöd via socialtjänsten. Kunskap saknas kring hur samhällets insatser verkar för den enskilde individen.

(Källa: Att växa upp med minst en förälder som missbrukar alkohol – en kvalitativ studie om vuxna barns erfarenheter från uppväxten och deras upplevelser av stöd och hjälp, Åkervall & Thulin, 2012)

Annonser

One thought on “Alkoholmissbruk och omsorgssvikt – barn som anhöriga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s