Neurologiska/neuropsykologiska skador som konsekvens av kokainberoende

I en studie från 2009 underöks 21 män och kvinnor med kokainberoende för eventuella neurologiska skador. Samtliga deltagare matchades till en kontrollgrupp utifrån ålder och kön. Man slår fast följande:

– De frontala delarna av hjärnan visade på en minskad täthet av vit substans. Det fanns även en tendens till minskad täthet i den grå massan, jämfört med drogfria individer. Tidigare studier har för övrigt visat på en minskad täthet av vit substans i det limbiska systemet (hjärnans ”känslocentrum”).

– Utvecklandet av vit substans verkar kunna störas av kokainberoende.

– Man fann ett samband mellan kokainberoende över tid och omfattningen av de neurologiska skadorna. Tidigare studier har visat på ett samband mellan kokainbruk och minskad ämnesomsättning i hjärnans frontala delar.

– Den minskade tätheten av hjärnsubstans frontalt skulle kunna kopplas till neuropsykologiska funktionshämningar, t.ex. avseende impulsivitet, minne, koncentration och inlärning. Det är oklart hurivida dessa funktioner kan återfås efter hand. Studier har tidigare indikerat att individer med sex månaders drogfrihet fortsatt visar försämrad neuropsykologisk funktion. En annan hypotes är att denna funktionsnivå redan fanns innan missbruket uppkom.

– En brist inom studien är att även andra droger kan ha påverkat hjärnan, t.ex. alkohol. Det kan vara svårt att separera ut specifika effekter av just en enskild drog då många missbrukande individer har ett blandberoende.

(Källa: Brain macrostructural and microstructural abnormalities in cocaine dependence, Lim et. al., 2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s