Hur förebygga drop-outs ur missbruksbehandling?

I en brittisk studie från 2006 underöks huruvida graderingen av den terapeutiska alliansen (”samarbetsklimatet” mellan terapeut och patient) kan bidra till färre drop outs ur missbruksbehandling på institution.

I studien deltog 187 individer inlagda för behandling av drogmissbruk. Under samtalsbehandlingen användes instrumentet WAI-S (Working alliance inventory, short-revised) för att gradera den terapeutiska alliansen. Både terapeut och patient skattade hur de upplevde ”klimatet” under samtalsbehandlingen. Man undersökte styrkan i alliansen tidigt in i behandling och relaterade sedan detta till längden på behandlingen.

I resultaten finner man ett samband med de fall där terapeuten graderade en sämre terapeutisk allians och en tidig drop out ur behandling. Sambandet bestod även om man kontrollerade för potentiellt ”störande” faktorer som psykiskt mående, motivation för behandling och anknytningsstil. Man fann inget samband mellan hur patienten graderade alliansen, och längden på behandlingen.

Andra faktorer som bidrog till kortare behandling var tidigare crack-användande, goda copingstrategier och trygg anknytningsstil. Faktorer som bidrog till en längre kontakt var tilltro till behandlingen, högre ålder och högre utbildningsnivå. Även terapeuter med längre erfarenhet av missbruksbehandling bidrog till färre drop outs.

Sammantaget var styrkan i den terapeutiska alliansen den starkaste ”prediktorn” för behandlingsutfallet. Med hjälp av instrument för att gradera alliansen kan drop outs förebyggas, t.ex. genom att patienten slussas över till en ny terapeut med förhoppning om ett bättre samarbetsklimat.

(Källa: The role of the early therapeutic alliance in predicting drug treatment dropout, Meier et. al., 2006)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s