Omsorgssvikt och tidig alkoholdebut bland ungdomar

Omsorgssvikt är relaterat till senare psykosociala problem som drog- eller alkoholmissbruk, bland barn och ungdomar. I en amerikansk studie från 2008 undersöker man kopplingar mellan tidig omsorgssvikt i barndomen, tidpunkt för alkoholdebut samt förekomst av tyngre berusningsdrickande senare upp i ungdomsåren.

I studien deltog 3559 ungdomar i de yngre tonåren (amerikansk årskurser 7-12), cirka halvparten var tjejer. Tidig omsorgssvikt definierades som att bevittna våld i hemmet och/eller att själv utsättas för fysiska och/eller sexuella övergrepp innan tio års ålder.

I resultaten finner man att omsorgssvikt (alla tre delfaktorer) var associerat till tidig alkoholdebut, d.v.s. innan tonåren. Individer som hade blivit utsatt för ett eller flera övergrepp var 1,5-3 gånger mer sannolika att rapportera en tidig alkoholdebut. Tyngre berusningsdrickande var endast associerat med sexuella övergrepp hos pojkar.

Sammantaget kan preventivt arbete med barn som upplevt omsorgssvikt sannolikt kan fördröja en alkoholdebut samt reducera omfånget av det. Detta i sin tur kan bidra till att en negativ psykosocial utveckling upp i tidiga vuxenlivet bryts.

(Källa: Childhood maltreatment and early alchohol use among high risk adolescents, Hamburger, Leeb, Swahn, 2008)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s