Ännu mer om det omdebatterade begreppet medberoende

Medberoende är ett intressant och omdebatterat begrepp. Begreppet medberoende har kritiserats för att i praktiken lägga skulden på utsatta kvinnor i relationer till missbrukande män. Inom forskningen har man också definierat begreppet på olika sätt. Här kommer ytterligare några infallsvinklar:

– en funktion inom medberoende är ett så kallat möjliggörande av fortsatt missbruk (”enabling”). Den medberoende börjar allt mer att leva för den missbrukande individen, på bekostnad av egna behov. Ett klassiskt exempel på ovanstående är den nära anhörige som ringer in sjukfrånvaron från sambons arbete ”dagen efter”. Att hålla den anhöriges missbruk dolt för omvärlden tar stora krafter efter hand. Till detta kan även vara kopplat känslor av skam och skuld.

– i medberoendet finns också ett försök till att kontrollera den missbrukande personens beteende (på kort sikt). Detta kan t.ex. handla om att leta efter narkotika/gömda spritflaskor. Det kan också handla om att ”övervaka” den andres beteende och ha ständig beredskap för vad som kan ske.

– individer som hamnat i ett medberoende behöver hjälp till bli medveten om sitt ”egna” bidrag till problematiken. Den medberoende ser sällan sig själv som en del av problemet, tvärt om.

– Medberoende bör ses som obundet till en traditionellt kvinnlig eller maskulin mansroll. Vi som kliniker bör därför vara observanta på vilket språkbruk vi använder i sammanhanget.

(Källa: Missbruk – en familjeangelägenhet, Sjöblom och Wilzén, 2009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s