Alkoholberoende, behandling och stigmatisering

I en artikel i Läkartidningen från januari i år diskuteras problematiken runt alkoholvård och stigmatisering. Nedan kommer några intressanta poänger:

– Studier indikerar att fem av sex svenskar med alkoholberoende inte söker hjälp, trots känskap om att behandlingsmetoder. Detta förklaras av den bild som finns av alkoholmissbrukaren – en ”utslagen alkoholist på parkbänken”. På grund av ett upplevt stigma finns en skam inför att söka hjälp och kontakt.

– Aktuell statistik över befolkningen när det gäller alkoholmissbruk: 1) 6,5 miljoner svenskar (vuxna) har inga alkoholproblem alls. 2) nära en halv miljon är högkonsumenter utan aktuella problem (i riskzonen) 3) 300.000 har ett ”skadligt bruk” av alkohol som t.ex. medför högt blodtryck, depression eller sömnstörning 4) 250.000 har ett begränsat eller ”måttligt” alkoholberoende, dessa söker inte alltid hjälp 5) 50.000 har ett tungt alkoholberoende, dessa finns oftast inom missbruksvården.

– Ett organisatoriskt problem är att individer med alkoholberoende behöver vända sig till socialtjänsten för hjälp – inte hälso- och sjukvården. De flesta individer hade hellre vänt sig till t.ex. primärvården än kommunen på grund av ovan nämnda orsak.

(Källa: http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2014/01/Han-avdramatiserar-alkoholvarden/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s